"Yükleniyor..."
  • COĞRAFİ İŞARETLİ
    DENİZLİ TANDIR KEBABI
















    Türk Patent Enstitüsü Coğrafi İşaret No: C2019/093
  • COĞRAFİ İŞARETLİ
    DENİZLİ TANDIR KEBABI
















    Türk Patent Enstitüsü Coğrafi İşaret No: C2019/093
  • COĞRAFİ İŞARETLİ
    DENİZLİ TANDIR KEBABI
















    Türk Patent Enstitüsü Coğrafi İşaret No: C2019/093
  • COĞRAFİ İŞARETLİ
    DENİZLİ TANDIR KEBABI
















    Türk Patent Enstitüsü Coğrafi İşaret No: C2019/093
  • COĞRAFİ İŞARETLİ
    DENİZLİ TANDIR KEBABI
















    Türk Patent Enstitüsü Coğrafi İşaret No: C2019/093

DENİZLİ KEBABI'NIN TARİHÇESİ

Tarihi 1800’lü yılların ortalarına kadar giden Denizli Kebabı'nın Kaleiçi Çarşısı'nda ortaya çıktığı bilinmektedir. Ortaya çıkma hikayesi biraz da zorunluluktan olmuştur.

Kaleiçi Çarşısı, Denizli'de 800 yıllık tarihi ile geçmişten günümüze alışverişin, ticaretin merkezi olmuştur. 1800’lü yıllarda çarşının içerisinde yer alan kavak ağacının etrafında küçükbaş hayvanların alınıp satıldığı ağıllar kurulurmuş. Bu ağıllardaki küçükbaş hayvanlar etrafta bulunan kasaplarda kesilip parçalanarak vatandaşlara satılırdı. Kesilen hayvanlar kavak ağacına asılır, orada bekletilirdi. Kesilen hayvanları kışın bekletmek çok sorun olmazken, yazın bekletmek pek mümkün değildi.

Etraftaki kasaplar satılmayan etleri hemen orada bulunan fırınlarda pişirip yine Kaleiçi’nde bulunan pideciden aldıkları pidelere sararak alışverişe gelen vatandaşlara yedirmişler. Kasaplar yaptıkları kebabın vatandaşlar tarafından çok beğenildiğini görünce bunu zaman içerisinde meslek haline getirmişler.

Şu an Denizli Kebabı’nın tarihi 6 kuşak kadar geriye gidebilmektedir. 6 kuşaktır başarıyla bu mesleği yürüten kebapçılar hem tarihe sahip çıkıyorlar hem de dünyanın dört bir tarafından gelen misafirlerine bu eşsiz lezzeti sunuyorlar. Ayrıca gelecek kuşaklara bu mesleği sevdirerek öğretiyorlar.

Denizli Kebabı, Denizli Ticaret Borsası’nın çalışmalarıyla 1 Nisan 2020 tarihli ve 74 sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni’nde yer alarak Coğrafi İşaret almıştır.

Denizli Kebabı


HOW IS IT PREPARED?


Denizli Kebabı özel olarak üretilen fırınlarda pişmektedir. Ateş tuğlasından yapılan fırınlar ısıyı uzun süre muhafaza etmektedir. Fırının içerisinde sakız ağacı (çitlembik) odunu kullanılmaktadır.Sakız odunun özelliği itibariyle uzun süre yüksek ısıda yanmaktadır,aynı zamanda is,koku çıkarmamaktadır.

Kebap için genellikle yaşına girmemiş (6-12 aylık) erkek süt kuzuları tercih edilir. Kebapçı tercihine göre kuzuyu kendisi de yetiştirebilir,belirli bir bölgeden de alabilir.

Her sabah saat 8 gibi kebap fırınında ateş yakılır. Fırın tavlanırken,bütün kuzu boydan ikiye ayrılır,ikiye ayrılan her boydan ön kol,kürek (kol üstü),kaburga (Eğeği),Fleto (Böbrek Yatağı) olmak üzere dört parça ayrılır.

Sekiz parçaya ayrılan bütün kuzu, paslanmaz demir şişler ile iki tarafından karşılamalı olarak şişlenir.Ön kol,kürek (kol üstü),kaburga (Eğeği) parçalarının aralarına bütün kuzunun kuyruğundan yağ parçaları konulur. Fleto (Böbrek Yatağı) parçasına ayrıca kuyruk yağı konmaz sırtında bulunan kendi yağı yeterlidir. Bunun dışında hiçbir terbiye ya da işleme yapılmaz.

Nasıl Servis Edilir?


Fırında 2-3 saat arasında kendi yağı ile pişen Denizli Kebabı müşterinin tercihine göre kemikli ya da kemiksiz olarak servis edilir. Müşteri kebabın yağlı, az yağlı, yağsız kısımlarını tercih edebilir.

Denizli Kebabı servis edilirken hikayenin en başından beri yanında olan Kaleiçi Pidesi ile servis edilir. Uzun süredir beraber olan bu ikili eşsiz bir lezzete dönüşür.

Denizli Kebabı tercihe göre ayran, şalgam, gazlı içeceklerle tüketilebilir, yanında domates, yeşillik ve soğan ikram edilir.

Kebapçıların bir diğer özelliği ise hiçbir kebapçıda çatal, bıçak bulunmaz. Derler ki Denizli Kebabı elle yenir, çatal bıçak kullanılmaz. İlk böyle ortaya çıkmıştır, bugünkü ustalar geçmişteki ustalarına olan saygılarından ve hürmetlerinden dolayı çatal, bıçak kullanmaz.

Nerede Yenir?

Galeri

Soru Cevap

DENİZLİ TİCARET BORSASI

1923 yılında kurulan Denizli Ticaret Borsası kuruluşundan itibaren Borsacılık faaliyetlerinin yanında, tarım, hayvancılık ve tarıma dayalı gıda sanayinin gelişmesine büyük katkılar sağlamıştır.

Denizli Ticaret Borsası, Denizli’nin ekonomik anlamda gelişmesine katkı sağlamakla birlikte birçok sosyal ve kültürel çalışmaya destek vermektedir.

 

Detaylı Bilgi İçin: http://www.dtb.org.tr/

İletişim

Bize ulaşmak için lütfen formu doldurunuz.

Adres

Topraklık Mah. Kayalık Cd.
Uluçarşı İş Merk. No:3, K:5, 20150 Pamukkale / DENİZLİ

Telefon
+90 258 264 19 90
+90 258 264 19 99